Home 5 Woonwens 5 Mijn woning verbouwen

Je woning verbouwen?

Mijn woning verbouwen

Je hebt besloten om je woning te gaan verbouwen. Je wilt deze perfect maken naar jouw eigen woon wensen. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Als je een nieuwe hypotheek afsluit kun je een verbouwing direct bij het afsluiten van je hypotheek meefinancieren. Het kan ook zo zijn dat je niet meteen wilt gaan verbouwen, dan is het ook mogelijk om op een later moment je verbouwing mee te financieren in een hypotheek.  Wij leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn om je verbouwing te financieren middels een hypotheek.

Meestal kun je de kosten voor een verbouwing meefinancieren in je hypotheek.  Alleen zijn er in 2018 hypotheekregels opgesteld en mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. 

Het kan zijn dat de hypotheek geen ruimte meer biedt om je verbouwing mee te financieren. Dan kan je mogelijk energiebesparende maatregelen aan je woning te treffen of door bij de taxatie  te kijken naar de woningverbetering. 

Energiebesparende maatregelen wel binnen hypotheek
Als je namelijk een verbouwing doet waarbij je je woning energiezuiniger maakt gelden andere regels. Denk hierbij aan het isoleren van je woning, het plaatsen van HR++ of triple glas of het plaatsen van zonnepanelen. Voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen mag je 106% van je woningwaarde lenen, inclusief verbouwing dus.

 Als je verbouwingsplannen hebt, is het belangrijk om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Zo weet je direct binnen welk budget je aanpassingen aan je woning kunt doen. Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn?

En wil je meer weten over energie besparende maatregelen en het verduurzamen van jouw woning? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend jouw persoonlijke duurzaamheidsprofiel aan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik lenen

Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we eerst een aantal antwoorden van jou nodig. Om je te helpen hebben we een eenvoudige rekentool, zodat je snel antwoord krijgt. Deze rekentool vind je hier.

Hoe koop ik een huis als starter?

Het kopen van een huis is vandaag de dag niet eenvoudig voor starters. De prijzen van huizen zijn flink gestegen, de rente stijgt en de hypotheekregels worden steeds strenger. Voor starters jammer, want de kosten van een koopwoning zijn vaak lager dan van een huurwoning.

Onze Woonze adviseur denkt graag met je mee! Ook over wat je nu al kunt doen als voorbereiding op het kopen van je eerste koophuis.  Gelukkig zijn er verschillende regelingen die het kopen van een eerste huis makkelijker maakt voor starters.

Het is in ieder geval handig om als eerste te onderzoeken hoeveel hypotheek je kan krijgen. Wil je daar snel en makkelijk antwoord op? Kijk dan eens hier naar onze handige rekentool.

Wil je meer weten plan dan gerust hier een afspraak, zodat we samen kunnen kijken naar jouw mogelijkheden.

Hoeveel kost een huis kopen?

Als je een huis koopt, ben je meer kosten kwijt dan alleen de prijs waarvoor je de woning hebt gekocht. Vaak zie je de afkorting k.k. bij de vraagprijs van een woning staan en dit betekent: kosten koper. Koop je een bestaande woning, dan kan je denken aan de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting, 2% van de koopprijs waarin je zelf voor langere tijd gaat wonen. Er kan sprake zijn van statersvrijstelling dan hoef je onder bepaalde voorwaarden deze kosten niet te betalen. Koop je een woning als belegging dan 8% van de koopprijs.
  • Notariskosten voor de hypotheek- en overdrachtsakte (kosten verschillen per notaris, maar dit is ongeveer € 1.000)
  • Taxatiekosten (afhankelijk van de taxateur circa € 700)
  • Kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling (bij ons vanaf € 1.495)

Maar afhankelijk van de woning en jouw persoonlijke situatie zijn mogelijk nog andere kosten van toepassing (kosten voor: bankgarantie, NHG, bouwkundige keuring, etc.). Een Woonze adviseur helpt je graag verder. Plan hier gerust een afspraak of neem contact met ons op als je een vraag hebt.

Wat is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Je kunt onder voorwaarden  in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een regeling van de Nederlandse overheid, waarbij zij garant staan voor het terugbetalen van jouw hypotheek mocht jij zelf deze niet meer kunnen betalen. Jouw hypotheekverstrekker loopt zo minder risico en kan je daardoor een lagere hypotheekrente aanbieden.

Zo kan je flink besparen op je hypotheeklasten. De NHG regelingen wijzigen echter vaak en soms is een huis kopen met NHG niet voordeliger. Want voor deze garantie moet je eenmalig een provisie van 0,6% van je hypotheeksom betalen.

Woonze adviseurs kunnen je goed verder informeren over NHG en zij kunnen ook de NHG voor je aanvragen als dit interessant voor je is. Plan hier gerust een afspraak of neem contact met ons op als je een vraag hebt.

Gratis Woningwaarderapport

Ben je nog niet van plan een nieuwe woning te kopen of je huis te verbouwen, maar ben je wel benieuwd naar de waarde van je huidige woning? Zonder een afspraak met taxateur of makelaar, kun je bij ons geheel vrijblijvend en zonder kosten een Woningwaarderapport aanvragen met:

 

  • De reële waarde van de woning
  • Perceeloppervlakte - het aantal geregistreerde vierkante meters
  • Woonoppervlakte - het aantal geregistreerde vierkante meters
  • Prijzen van woningen in de buurt
  • Kadastrale kaart