Home 5 Woonwens 5 Mijn overwaarde verzilveren

Wat doe jij met je overwaarde?

Mijn overwaarde verzilveren

Als je een woning hebt met overwaarde of je wilt de waarde van je huis benutten om aanpassingen te doen, een grote uitgave of wellicht voor maandelijkse aanvulling van je pensioen.

Wat zijn de mogelijkheden?

We beginnen met overwaarde, wat is dat nu eigenlijk?

Overwaarde heb je als je woning meer waard is dan de hypotheek die je ooit hebt afgesloten voor deze woning. Deze overwaarde kan enorm oplopen.

Als je je overwaarde wilt verzilveren heb je een drietal mogelijkheden.

 • Je hypotheek verhogen
 • een verzilverhypotheek
 • je huis verkopen en terug huren

Onze Woonze adviseurs kunnen je heel goed helpen door je goed advies te geven.

Je hypotheek verhogen

Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening en zou je je huidige hypotheek kunnen verhogen.  Alleen overwaarde is niet bepalend want ook je inkomen wordt beoordeeld om te bepalen of je de rentelasten kunt dragen. Heb je voldoende inkomen? Dan is een aflossingsvrije hypotheek mogelijk tot maximaal 50% van de woningwaarde.  Als je een hypotheek wilt waarbij je alles automatisch aflost  dan kun je, mits je inkomen voldoende is, tot 100% van je woningwaarde opnemen.

Onze Woonze adviseur kan je hierover verder informeren welke oplossing het beste bij jou past op de langere termijn.

Een verzilver hypotheek

Bij een verzilver hypotheek wordt er door de bank, een bedrag aan jou vrijgegeven. De hoogte hiervan is afhankelijk van je leeftijd en de hoogte van de overwaarde. Dit bedrag wordt of in een keer of maandelijks aan je overgemaakt. Om dit bedrag van de bank te kunnen lenen, betaal je rente aan de bank. Deze rente is vaak veel hoger dan een normale hypotheekrente. De rente wordt bij je verzilverhypotheek opgeteld, dus dit hoef je niet maandelijks te betalen. Omdat je rente wordt opgeteld, heb je een rente op rente principe. Dit zorgt ervoor dat je verzilverhypotheek snel oploopt. Vaak zit er aan een verzilverhypotheek ook een looptijd, aan het einde van dit termijn moet je het bedrag terugbetalen aan de bank. In de meeste gevallen zul je dan je huis moeten verkopen.

 Onze Woonze adviseur kan je hierover verder informeren welke oplossing het beste bij jou past op de langere termijn.

Je huis terugkopen of terug huren
Een andere optie om je overwaarde te verzilveren, is je huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 70 % en 80 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaal je meestal een marktconforme huur aan de verhuurder. Organisaties die deze mogelijkheid aanbieden zijn bijvoorbeeld Behouden Huis (zonder huurbetaling) en Levius (met huurbetaling). Doordat je bij de meeste aanbieders een (geïndexeerde) huur moet betalen, stijgen over het algemeen je woonlasten ten opzichte van de oude situatie. Dit kan ook betekenen dat je het verzilverd kapitaal uiteindelijk moet gebruiken om de huur te kunnen blijven betalen. Laat je daarom goed adviseren door onze Woonze adviseur en vraag je adviseur om een vergelijk met andere verzilveroplossingen. Deze mogelijkheid van verzilveren valt niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Onze Woonze adviseur kan je hierover verder informeren welke oplossing het beste bij jou past op de langere termijn.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik lenen

Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we eerst een aantal antwoorden van jou nodig. Om je te helpen hebben we een eenvoudige rekentool, zodat je snel antwoord krijgt. Deze rekentool vind je hier.

Hoe koop ik een huis als starter?

Het kopen van een huis is vandaag de dag niet eenvoudig voor starters. De prijzen van huizen zijn flink gestegen, de rente stijgt en de hypotheekregels worden steeds strenger. Voor starters jammer, want de kosten van een koopwoning zijn vaak lager dan van een huurwoning.

Onze Woonze adviseur denkt graag met je mee! Ook over wat je nu al kunt doen als voorbereiding op het kopen van je eerste koophuis.  Gelukkig zijn er verschillende regelingen die het kopen van een eerste huis makkelijker maakt voor starters.

Het is in ieder geval handig om als eerste te onderzoeken hoeveel hypotheek je kan krijgen. Wil je daar snel en makkelijk antwoord op? Kijk dan eens hier naar onze handige rekentool.

Wil je meer weten plan dan gerust hier een afspraak, zodat we samen kunnen kijken naar jouw mogelijkheden.

Hoeveel kost een huis kopen?

Als je een huis koopt, ben je meer kosten kwijt dan alleen de prijs waarvoor je de woning hebt gekocht. Vaak zie je de afkorting k.k. bij de vraagprijs van een woning staan en dit betekent: kosten koper. Koop je een bestaande woning, dan kan je denken aan de volgende kosten:

 • Overdrachtsbelasting, 2% van de koopprijs waarin je zelf voor langere tijd gaat wonen. Er kan sprake zijn van statersvrijstelling dan hoef je onder bepaalde voorwaarden deze kosten niet te betalen. Koop je een woning als belegging dan 8% van de koopprijs.
 • Notariskosten voor de hypotheek- en overdrachtsakte (kosten verschillen per notaris, maar dit is ongeveer € 1.000)
 • Taxatiekosten (afhankelijk van de taxateur circa € 700)
 • Kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling (reken bij ons op € 1.495)

Maar afhankelijk van de woning en jouw persoonlijke situatie zijn mogelijk nog andere kosten van toepassing (kosten voor: bankgarantie, NHG, bouwkundige keuring, etc.). Een Woonze adviseur helpt je graag verder. Plan hier gerust een afspraak of neem contact met ons op als je een vraag hebt.

Wat is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Je kunt onder voorwaarden  in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een regeling van de Nederlandse overheid, waarbij zij garant staan voor het terugbetalen van jouw hypotheek mocht jij zelf deze niet meer kunnen betalen. Jouw hypotheekverstrekker loopt zo minder risico en kan je daardoor een lagere hypotheekrente aanbieden.

Zo kan je flink besparen op je hypotheeklasten. De NHG regelingen wijzigen echter vaak en soms is een huis kopen met NHG niet voordeliger. Want voor deze garantie moet je eenmalig een provisie van 0,6% van je hypotheeksom betalen.

Woonze adviseurs kunnen je goed verder informeren over NHG en zij kunnen ook de NHG voor je aanvragen als dit interessant voor je is. Plan hier gerust een afspraak of neem contact met ons op als je een vraag hebt.

Gratis Woningwaarderapport

Ben je nog niet van plan een nieuwe woning te kopen of je huis te verbouwen, maar ben je wel benieuwd naar de waarde van je huidige woning? Zonder een afspraak met taxateur of makelaar, kun je bij ons geheel vrijblijvend en zonder kosten een Woningwaarderapport aanvragen met:

 

 • De reële waarde van de woning
 • Perceeloppervlakte - het aantal geregistreerde vierkante meters
 • Woonoppervlakte - het aantal geregistreerde vierkante meters
 • Prijzen van woningen in de buurt
 • Kadastrale kaart